A gyermekek számára különösen varázslatos élményt nyújt az éveiket szimbolizáló gyertyák elfújása. A legtöbb gyerek imádja az édességeket, így náluk nagyobb jelentőséggel bírnak az ünnepekkel járó finomságok, ám ha még különlegesek is, na, az hatalmas lelkesedést vált ki belőlük. Természetesen számít, az is, hogy mi a dekoráció! A kisebbeknél ideális választás a rajzfilmfigurás torták, minél több étel, dekoráció vagy kapcsolódó motívum jelenik meg, annál nagyobb az öröm. A tizenévesek körében népszerű a hobbijukat szimbolizáló torták és dekorációk. Az ízeket tekintve érdemes a klasszikusokban gondolkozni, melyek közül egyértelműen a csoki a favorit, de a legideálisabb az, ha több ízből is lehet választani, kiváló választás az emeletes torták. A kornak inkább az íz- és formavilág tekintetében van szerepe, ahol valljuk be ma már az egyediség nagyon fontos, hiszen egy kis extrával felturbózott torta is hozzátesz ahhoz, hogy az ünnepelt különlegesnek érezze magát.

Az elmúlt öt évben a mentes cukrászati ​​termékek iránti kereslet világszerte több mint kétszeresére nőtt. Vegetáriánus és vegán desszertek esetében az emelkedést legfőképpen a 25-34 éves fogyasztók generálták. Ez a korosztály az, amelyik nem ragaszkodik a hagyományos kinézetű vagy ízű édességekhez, hanem bátran kipróbál számára ismeretleneket is.

A gyertyagyújtás szokása valószínűleg szintén a görögökig nyúlik vissza, akik a gyerekek születésnapi ünnepségeire készített tortákból mindig Artemisznek is áldoztak egy darabot, vagy akár egy egész, külön tortát.
Artemisz Zeusz és Létó szépséges lánya volt, aki a Holdat testesítette meg, ezért, mint fényhozót, gyakran ábrázolták fáklyával is. A gyertya pedig ennek a fáklyának a kicsinyített jelképe is lehet. Erősítette az istennőnek a gyerekek ünnepléséhez való kötődését, hogy a vadak védelmezőjeként a bocsait féltő nősténymedve is a jelképe volt.
Így indokolt, hogy a gyerekek születésnapját ünneplő tortákból neki is áldozzanak, és azokra égő gyertyákat téve reménykedjenek abban, hogy a gyertya füstje elviszi imájukat az istennőhöz. Később a gyertya az élet lángját és az éveink ellobbanó idejét is szimbolizálta. Ezért is alakultak ki azok a babonák és szokások, amelyek a gyertya elfújásának módjait igyekeztek rögzíteni.