Legyen szó egy gyermek vagy egy felnőtt születésnapjáról – függetlenül a helytől – a születésnapi partik legfontosabb kelléke a torta. Régebben csak két vagy három különféle ízből lehetett válogatni, ám manapság hatalmas választék tárul elénk. Akár megrendeljük, vagy otthon megsütjük, a torta elengedhetetlen kelléke a születésnapi ünneplésnek. Éneklünk, gyertyát fújunk, de honnan erednek ezek a hagyományok? Egyáltalán, a születésnapi torta minek van?

Számos elmélet létezik a születésnapi torta eredetéről, az egyik az ókorba nyúlik vissza. Az ókori görögök kerek vagy félhold alakú mézeskalácsot vagy kenyeret készítettek Artemisznek, a hold istennőjének. Mézzel, diófélékkel ízesitették. Egy másik elméletek szerint születésnapi torta a középkori Németországból származik, ahol a Kinderfest hagyománya szerint tortát készítettek a születésnapját ünneplő gyermekeknek. Ugyanakkor az angolok is elkezdtek süteményeket készíteni, amelyekbe egyedi tárgyakat csempésztek: pl. pénzérméket, gyűrűket, gyűszűket. Ezek a tortának nevezett édességek lényegesen egyszerűbb külsővel és ízvilággal rendelkeztek, mint a maiak.

Forrás